Δημοσιεύθηκε στις 10-12-2015, από Χρήστος Ράπτης
Σήμερα υμνούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η 10η Δεκεμβρίου ας συμβολίζει το απόλυτο αγαθό κάθε ανθρώπου. Δηλαδή την προάσπιση των εκ γενετής δικαιωμάτων του στη ζωή, στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθερία από το φόβο και στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέγραψε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην Οικουμενική αυτή Διακήρυξη καθιερώθηκαν δικαιώματα όπως:
Σχεδόν 70 χρόνια μετά τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η Συρία, παραδείγματος χάρη, έχει "δει" εκατομμύρια ανθρώπους να φεύγουν από τη χώρα, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι έχει καταχωρήσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ανασφάλεια και οι καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει κοινότυπες. Με βάση τα ευρήματα της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν αναφερθεί περίπου 6.000 περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους πρώτους 10 μήνες του 2015 .
Τα λόγια της Eleanor Roosevelt μας θυμίζουν ότι ο καθένας μας έχει τη δύναμη να είναι φύλακας των δικών του ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων.
Από πού αρχίζουν, τα Οικουμενικά Ανθρώπινα Δικαιώματα; Από μικρά μέρη, στο εσωτερικό κάθε χώρας – τόσο μικρά που δεν φαίνονται σε κανένα χάρτη του κόσμου. Ωστόσο, αποτελούν τον κόσµο του κάθε ατόµου, τη γειτονιά που µένει, το σχολείο που πηγαίνει, το εργοστάσιο, τη φάρµα ή το γραφείο στο οποίο εργάζεται. Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ισότητα, ίσες ευκαιρίες και ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Αν αυτά τα δικαιώματα έχουν μικρή σημασία εκεί, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού.
Στο best seller βιβλίο Δύναμη ενάντια στην Ισχύ (Power vs Force), ο Δρ. David Hawkins αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι "δώρο" από τη φύση του ανθρώπου και είναι αναφαίρετα.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται από τη θεϊκή φύση του ανθρώπου και είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Δημοκρατία αναγνωρίζει τα δικαιώματα του κυβερνώμενου, παρά του κυβερνόντος. Αυτά δεν βασίζονται σε τίτλους, περιουσίες, ή στρατιωτική υπεροπλία, αλλά πηγάζουν από τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής που δεν είναι άλλες από την ελευθερία και την αναζήτηση της ευτυχίας.